Най-четени
1. zahariada
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. zaw12929
11. bosia
12. sparotok
13. getmans1
14. rosiela
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. zaw12929
11. bosia
12. sparotok
13. getmans1
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Постинг
22.02.2014 09:13 -
МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ
Автор: dobrota
Категория: Други
Прочетен: 1613 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 22.02.2014 09:14
Прочетен: 1613 Коментари: 0 Гласове:
7
Последна промяна: 22.02.2014 09:14
МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ
В неделния ден след Голяма задушница е денят на Месни
заговезни. Това е православен църковен празник, който
всяка година се мени - винаги се чества осем седмици
преди Великден. В същото време е и първият празник,
свързан с приближаващата пролет.
Името му не е случайно - тогава вярващите заговяват (пос-
тят) с месни ястия. Това е последният ден преди Възкре-
сение Христово, в който се сервира храна с месо, затова
трапезата трябва да е подобаващо богата.
Сред традиционните блюда на Месни заговезни са варе-
на кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или
нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас,
краве масло), баница с месо...
Обичаят повелява на празника да се събере цялото семей-
ство и всички заедно да заговеят за последно преди Ве-
ликден с богата на месни ястия трапеза. Преди това мла-
дите семейни двойки посещават кумовете си и родителите
на булката. В знак на уважение им носят варена кокошка,
вино и обреден хляб или торта.
От следващия ден започва седмицата преди Сирни заго-
везни. През тези дни канонът допуска на трапезата храна
с млечни продукти и яйца.
След това ще започне Великият пост, когато християните
са призовани към смирение, спазвайки не само строг хра-
нителен пост, а и стремейки се към духовно пречистване.
На трапезата се слагат само постни ястия - ястия без месо,
без сирене и яйца и без съдържание на каквато и да е
животинска мазнина.
В неделния ден след Голяма задушница е денят на Месни
заговезни. Това е православен църковен празник, който
всяка година се мени - винаги се чества осем седмици
преди Великден. В същото време е и първият празник,
свързан с приближаващата пролет.
Името му не е случайно - тогава вярващите заговяват (пос-
тят) с месни ястия. Това е последният ден преди Възкре-
сение Христово, в който се сервира храна с месо, затова
трапезата трябва да е подобаващо богата.
Сред традиционните блюда на Месни заговезни са варе-
на кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или
нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас,
краве масло), баница с месо...
Обичаят повелява на празника да се събере цялото семей-
ство и всички заедно да заговеят за последно преди Ве-
ликден с богата на месни ястия трапеза. Преди това мла-
дите семейни двойки посещават кумовете си и родителите
на булката. В знак на уважение им носят варена кокошка,
вино и обреден хляб или торта.
От следващия ден започва седмицата преди Сирни заго-
везни. През тези дни канонът допуска на трапезата храна
с млечни продукти и яйца.
След това ще започне Великият пост, когато християните
са призовани към смирение, спазвайки не само строг хра-
нителен пост, а и стремейки се към духовно пречистване.
На трапезата се слагат само постни ястия - ястия без месо,
без сирене и яйца и без съдържание на каквато и да е
животинска мазнина.
Вълнообразно
Родния край на дядо -
Каракулак и ятаган - традиционни българс...
Приключение по река Места- от извора й в...
Каракулак и ятаган - традиционни българс...
Приключение по река Места- от извора й в...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 63949