Най-четени
1. cchery
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Постинг
22.02.2014 09:13 -
МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ
Автор: dobrota
Категория: Други
Прочетен: 1595 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 22.02.2014 09:14
Прочетен: 1595 Коментари: 0 Гласове:
7
Последна промяна: 22.02.2014 09:14
МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ
В неделния ден след Голяма задушница е денят на Месни
заговезни. Това е православен църковен празник, който
всяка година се мени - винаги се чества осем седмици
преди Великден. В същото време е и първият празник,
свързан с приближаващата пролет.
Името му не е случайно - тогава вярващите заговяват (пос-
тят) с месни ястия. Това е последният ден преди Възкре-
сение Христово, в който се сервира храна с месо, затова
трапезата трябва да е подобаващо богата.
Сред традиционните блюда на Месни заговезни са варе-
на кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или
нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас,
краве масло), баница с месо...
Обичаят повелява на празника да се събере цялото семей-
ство и всички заедно да заговеят за последно преди Ве-
ликден с богата на месни ястия трапеза. Преди това мла-
дите семейни двойки посещават кумовете си и родителите
на булката. В знак на уважение им носят варена кокошка,
вино и обреден хляб или торта.
От следващия ден започва седмицата преди Сирни заго-
везни. През тези дни канонът допуска на трапезата храна
с млечни продукти и яйца.
След това ще започне Великият пост, когато християните
са призовани към смирение, спазвайки не само строг хра-
нителен пост, а и стремейки се към духовно пречистване.
На трапезата се слагат само постни ястия - ястия без месо,
без сирене и яйца и без съдържание на каквато и да е
животинска мазнина.
В неделния ден след Голяма задушница е денят на Месни
заговезни. Това е православен църковен празник, който
всяка година се мени - винаги се чества осем седмици
преди Великден. В същото време е и първият празник,
свързан с приближаващата пролет.
Името му не е случайно - тогава вярващите заговяват (пос-
тят) с месни ястия. Това е последният ден преди Възкре-
сение Христово, в който се сервира храна с месо, затова
трапезата трябва да е подобаващо богата.
Сред традиционните блюда на Месни заговезни са варе-
на кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или
нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас,
краве масло), баница с месо...
Обичаят повелява на празника да се събере цялото семей-
ство и всички заедно да заговеят за последно преди Ве-
ликден с богата на месни ястия трапеза. Преди това мла-
дите семейни двойки посещават кумовете си и родителите
на булката. В знак на уважение им носят варена кокошка,
вино и обреден хляб или торта.
От следващия ден започва седмицата преди Сирни заго-
везни. През тези дни канонът допуска на трапезата храна
с млечни продукти и яйца.
След това ще започне Великият пост, когато християните
са призовани към смирение, спазвайки не само строг хра-
нителен пост, а и стремейки се към духовно пречистване.
На трапезата се слагат само постни ястия - ястия без месо,
без сирене и яйца и без съдържание на каквато и да е
животинска мазнина.
Вълнообразно
Приключение по река Места- от извора й в...
Родния край на дядо -
Каракулак и ятаган - традиционни българс...
Родния край на дядо -
Каракулак и ятаган - традиционни българс...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари